dinsdag 12 augustus 2014

Diy kussen in snoepkleurtjes

Hier is hij dan, mijn eerste gehaakte kussen in vrolijke snoepkleurtjes.


 

Het idee om een kussen te haken zat al een tijdje in mijn hoofd. Toen ik crochet pillow intikte bij google was ik meteen verkocht toen ik een gelijkaardig kussen zag maar een patroon kon ik nergens vinden. Dus ging ik zelf maar aan de slag.

Eerst ging ik op zoek naar passende kleuren. Uit mijn voorraadje Annell cotton 8 nam ik de kleuren 15, 54, 56 en 79. Na lang zoeken vond ik een bijpassende groene kleur van Phildar detente in de koopjesbak van de wolwinkel.

Heb je na het zien van deze foto's zin gekregen om zelf ook zo'n leuk kussen te maken? Wel hieronder kan je lezen hoe je dat doet.

De bloemetjesgranny haakte ik met haaknaald nr. 2,5 en deze haak je als volgt:
 1. Haak 8 vasten in een magische ring en sluit de ring met een halve vaste.
 2. Haak 3 lossen (deze telt als het eerste stokje), haak nog 6 stokjes in dezelfde steek als de 3 lossen. Maak de lus op je haaknaald groter en verwijder de haaknaald.
  Steek de haaknaald nu eerst door de lus van de 3de losse en plaats daarna de lus terug op de haaknaald.

  Haal de draad door de twee lussen en trek strak aan. Haak 2 lossen.
  Doe nu hetzelfde in de volgende 7 vasten maar in plaats van de 3 lossen haak je nu telkens een stokje. Na de laatste 2 lossen eindig je met een hv in de 3de losse van het begin.
  Haak hierna nog een halve vaste in de eerste 2 lossen ruimte.
 3. Haak 4 lossen, 2 dubbele stokjes, 2 lossen en 3 dubbele stokjes in dezelfde 2l ruimte. Dan 3 dubbele stokjes in de volgende 2 lossen ruimte, *3 dubbele stokjes, 2l, 3 dubbele stokjes in de volgende 2 losse ruimte. 3 dubbele stokjes in de volgende 2 lossen ruimte.* Herhaal nog 2 keer van * tot * en eindig met een halve vaste in de 4de losse.
Je granny ziet er nu nog niet echt als een vierkantje uit, maar een nachtje opspelden doet wonderen. Ik gebruik hiervoor meestal een foam kniematje maar op een grote handdoek kan ook.
Oké, je eerste granny is nu af. Ga verder tot je er 8 gele, 8 roze, 7 gebroken witte, 7 lila en 6 groene hebt. Stop alle draadjes netjes in en span ze een nachtje op, dat werkt straks gemakkelijker.
 
Schik daarna alle granny's zoals je ze wil gaan vastmaken. Haak de granny's nu met vasten aan elkaar. Geen idee hoe je dat doet? Hier vind je een filmpje met de uitleg. Stop alle uiteinden opnieuw netjes in.
 
Hierna haak je  3 rijen vasten in gebroken wit rondom de granny's. Begin de ronde met 1 losse en eindig met een halve vaste. In de hoeken haak je 2 vasten, 2 lossen, 2 vasten.

Haak als laatste een ronde picots. Ik koos ervoor om deze in roze te maken maar dat kan natuurlijk ook in één van de andere kleuren. Hoe je die picots haakt staat hier duidelijk uitgelegd. Zelf haakte ik picot 4.

Als het haakwerk klaar is span je het best nog eens een nachtje op zodat je een mooi vierkant krijgt. Daarna kan je het op een bestaande kussensloop stikken of je maakt er zelf snel eentje met de naaimachine. Speld het haakwerk goed vast op de kussensloop en doe dit zo dat de picots net over de rand van de kussensloop steken.
Stik alles kort op de rand vast met bijpassende stikzijde.

Voila, hopelijk is deze uitleg duidelijk genoeg, anders hoor ik het graag! Veel plezier ermee.

Groetjes Daisy
 
 

8 opmerkingen:

 1. Super tof kussen met vrolijke kleurtjes. Een kussen heb je eigenlijk nooit teveel. Dit patroon vind ik dan wel een heel leuke om te maken. Bedankt om het te delen met ons.
  Nog een fijne avond, Tinne

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wauw, geweldig mooi! Heb je dat zo zelf uitgevogeld? Knap hoor!
  Groetjes, Marijke

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Marijke, dat heb ik niet helemaal alleen gedaan hoor. Gelukkig zijn er leuke facebookgroepen die graag uitleg en tips geven. Anders was het me ook niet gelukt.
   Groetjes Daisy

   Verwijderen
 3. Wat een prachtig kussen en die kleuren zo mooi, groetjes Tineke

  BeantwoordenVerwijderen
 4. wauh het is een pracht van een kussen geworden echt heel erg leuk in mooie kleurtjes en het staat zo gezellig in huis .
  Groetjes Marjolein

  BeantwoordenVerwijderen
 5. tof ♥ ik heb deze link geplaatst op mijn gratis gevonden haakpatronen site
  https://www.facebook.com/jennekevm?ref=hl

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat een prachtig kussen! Ik word er helemaal vrolijk van. Mooie kleurencombinatie trouwens.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. great !
  Greetings from Poland :)
  Katarzyna


  www.sajuki.blogspot.com

  BeantwoordenVerwijderen